Oordopjes snel kapot en in de knoop?

Het is een zeer bekend mysterie. Onderweg naar school of naar werk lekker genieten van de muziek. Op het moment dat je bus aankomt bij de halte van bestemming stop je je telefoon in de tas en ruim je je oordopjes netjes op.

Wanneer je aan het eind van de weg naar huis gaat is het weer tijd voor een muzikale oppepper. Zodra je de oordopjes uit je zak haalt zijn ze helemaal in de knoop. Dit is niet hoe je ze had opgeborgen en toch gebeurd het elke keer. Hetzelfde geldt voor oordopjes die van de ene op de andere dag niet meer goed functioneren.

Oordopjes kapot

De reden dat je oordopjes zo snel kapot gaan is eigenlijk heel simpel. Binnen de draden zitten weer andere draadjes. Omdat de concurrentie zo groot is op deze producten besluiten de producenten om steeds dunnere en goedkopere materialen te gebruiken. Hierdoor gaan ze ook snel kapot.

Wat kan je er tegen doen? Niet veel. Zorg er in ieder geval voor dat je telefoon niet met het volle gewicht aan de oortjes hangt. Ook helpt het vaak om voor een iets duurder merk te kiezen.

Oordopjes in de war

Dat je oortjes zo snel in de knoop raken is ook een goede reden voor. De oordopjes zelf wegen zwaarder dan het draad. Hierdoor draaien de dopjes om de draad heen, ook als je ze in je zak stopt. Sommige oordopjes komen met een klein rond haspeltje waar je de oortjes omheen kan draaien. Als dat niet het geval is kan je er zelf een maken. Zorg ervoor dat je het kabeltje niet te strak eromheen draait.

oortjes in de knoop
oordopjes in de knoop